Інститут мовознавства ім. О. О. Потебні НАН України разом з Українським інститутом національної пам’яті та Уповноваженим із захисту державної мови виступили співорганізаторами вуличної виставки «Мововбивство – складова рашизму», що була відкрита на київському Подолі 16 липня 2024 р. До акції також долучився Інститут української мови НАН України.

Виставка показує, що лінгвоцид давно став одним із засобів російської асиміляційної політики. На  20 банерах подано інформацію про утиски української мови в Російській імперії, СРСР та в наш час на тимчасово окупованих територіях. 

 

 

 

 

Окремі банери присвячені видатним мовознавцям, які були переслідувані за свою відданість вивченню та популяризації української мови, зокрема можна прочитати інформацію про діяльність академіка Агатангела Кримського, Олекси Синявського, Григорія Голоскевича, Олени Курило та інших видатних лінгвістів. Відвідувачі виставки можуть ознайомитися з копіями документів (з архіву Інституту мовознавства ім. О. О. Потебні НАН України), що показують, як у радянські часи фальсифікували інформацію про долю репресованого  академіка А. Кримського. 

 

 

 

Під час відкриття виставки  з короткими промовами виступили голова Українського інституту національної пам’яті А. Дробович, Уповноважений із захисту державної мови Т. Кремінь, в. о. міністра культури та інформаційної політики України Р. Карандєєв, заступник директора з наукової роботи Інституту мовознавства ім. О. О. Потебні НАН України О. Скопненко, народна артистка України О. Білозір, освітній омбудсмен С. Горбачов, директор представництва Світового конгресу українців в Україні С. Касянчук, представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини М. Козаренко.

Електронний варіант виставки буде приступний в онлайновому форматі.