(присвячена 150-річчю з дня народження сходознавця, лінгвіста, літературознавця, історика, письменника, перекладача, академіка Агатангела Кримського)

20 квітня 2021 року в Музеї книги і друкарства України в онлайновому форматі (із застосуванням технологій платформи «Зум») відбулося відкриття книжкової виставки «Сила духу і похвала науці». Захід присвячено 150-річчю з дня народження сходознавця, лінгвіста, літературознавця, історика, письменника, перекладача, співорганізатора Національної академії наук академіка Агатангела Кримського. Науковець тривалий час керував Інститутом української наукової мови Української академії наук – установою, на базі якої 1930 р. створено Інститут мовознавства ім. О. О. Потебні НАН України. Упродовж 1931–1941 рр. Учений був співробітником нашого Інституту, про що з повагою й теплотою згадують українські мовознавці.

Значну частину виставки «Сила духу і похвала науці» становлять раритети з особистої книжкової колекції Агатангела Кримського, збережені в бібліотеці Інституту мовознавства ім. О. О. Потебні. Серед них багато видань з дарчими підписами від класиків української літератури.

Під час відкриття виставки промовці наголошували на багатогранному таланті А. Кримського, висвітлюючи різні елементи його наукової й художньої спадщини. Надзвичайний і повноважний посол України в Лівані Ігор Осташ розповів про популяризацію доробку всесвітньовідомого сходознавця в цій країні, а також про зусилля, спрямовані на створення музею А. Кримського на ліванській землі; Імадеддін Раеф – перекладач української літератури, популяризатор наукової й художньої спадщини А. Кримського (м. Тір, Ліван) розповів про свою працю над останніми перекладами; Сергій Гальченко, кандидат філологічних наук, старший науковий співробітник, заступник директора з наукової та видавничої діяльності Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України повідомив про підготування до друку листування І. Франка й А. Кримського та висловив жаль, що в Звенигородці так і не вдалося відкрити музею А. Кримського; член-кореспондент НАН України Тамара Гундорова, серед іншого, підкреслила, що поетичні тексти збірки «Пальмове гілля» А. Кримського  належать до золотого фонду української літератури, як і «Зів’яле листя» І. Франка та «Блакитна троянда» Лесі Українки; кандидат філологічних наук,  старший науковий співробітник, заступник директора з наукової роботи  Інституту мовознавства ім. О. О. Потебні НАН України Олександр Скопненко зупинився на ролі А. Кримського як кодифікатора нової української літературної мови, а також процитував поезію «На тортурних муках» (1903), у якій Кримський-поет неначе напророкував трагічне завершення свого земного життя в казахських степах; кандидат філологічних наук,  старший науковий співробітник Національної бібліотеки України ім. В. І. Вернадського Володимир Підвойний розповів про долю книжкової колекції А. Кримського; доктор історичних наук, професор Марина Гримич зосередила свою промову на етнологічних студіях А. Кримського. У заході також узяли участь: кандидат історичних наук, доцент Михайло Якубович; доктор філологічних наук, професор Юрій Ковалів; кандидат філологічних наук, старший науковий співробітник Інституту сходознавства ім. А. Ю. Кримського НАН України Оксана Василюк; народний артист Українии Тарас Компаніченко; кандидат філологічних наук, молодший науковий співробітник Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України Галина Карпінчук.