ГЛАЗУР, і, ж. 1. Те саме, що полива 1. Глазур виготовляють самі майстри з двох частин гльоту (окису свинцю), змішуючи їх з однією частиною піску (окис силіцію) (Гуцульська кераміка, 1956, 37); Для зменшення гігроскопічності (вбирання вологи) та поліпшення електроізоляційних якостей, механічної міцності і зовнішнього вигляду вироби з фарфору покривають зверху тонким шаром глазурі (Монтаж і ремонт.., 1956, 13).

2. Спеціально приготовлений густий солодкий сироп, яким покривають кондитерські вироби, а також застиглий шар такого сиропу. В деяких сортах цукерок корпуси покривають зверху глазур&8242;ю з шоколаду, помадки або карамелі, і називаються вони глазурованими (Укр. страви, 1957, 329).

3. Зовнішній глянсуватий шар копит тварин. Не можна мастити копита дьогтем, гасом.., а також, натирати рогові стінки наждаком та іншими предметами, щоб не стерти глазур, яка захищає копита від висихання і тріскання (Конярство, 1957, 150).