24 серпня 2023 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка відбулася презентація британсько-українського проєкту «Англійсько-український правничий словник (з прикладами із судової практики)», у виконанні якого беруть участь правники й мовознавці Львівського національного університету імені Івана Франка, науковці Інституту мовознавства ім. О. О. Потебні НАН України та колеги з Бірмінгемського університету (Великобританія). Презентацію відкрив проректор ЛНУ з науково-педагогічної роботи та міжнародної співпраці Сергій Різник, ініціатор і менеджер цього проєкту. Він наголосив, що одним із ключових завдань словника є трансформація правової свідомості його користувачів, насамперед українських правників, науково-педагогічних працівників і студентів правничих спеціальностей. 

 

 

Богдан Ажнюк, директор Інституту мовознавства ім. О. О. Потебні НАН України, відзначив, що словник стане важливим інструментом інтегрування України в європейське юридичне середовище й сприятиме очищенню української правничої термінології від змістових нашарувань часів тоталітаризму та залишків російського мовного впливу. Загальний обсяг укладеного матеріалу перевищує 550 сторінок книжкового тексту й становить близько тисячі словникових статей, більшість з яких мають по декілька українських лексичних відповідників до англійської реєстрової одиниці. Усі значення реєстрових одиниць проілюстровані прикладами з автентичних англійських джерел, ілюстрації супроводжувані українським перекладом. Значну частину прикладів узято з рішень британських судів, добір цього матеріалу здійснили партнери з Бірмінгемського університету. Інститут мовознавства ім. О. О. Потебні НАН України в складі авторського колективу словника представляють Богдан Ажнюк (редактор-лексикограф), Галина Зимовець (укладач) та Вікторія Гонгало (укладач). 

Триває спільна робота юристів і мовознавців з підготовки матеріалів словника до оприлюднення у форматі книжкового видання.

 

 На фото: Ліса Веблі (Lisa Webley) і Роберт Мейсон (Robert Mason) з Бірмінгемського університету під час презентації у Львівському національному університеті імені Івана Франка