14 червня 2015 р. виповнилося 80 років визначному українському мовознавцю, докторові філологічних наук, професору, академікові НАН України, заслуженому діячеві науки й техніки України Григорієві Петровичу Півтораку.

Ювіляр – авторитетний фахівець з історії східнослов’янських народів та їхніх мов, провідний український білорусист, автор близько 300 друкованих праць, які принесли йому заслужене визнання в Україні та за її межами, стали цінним надбанням сучасної історико-лінгвістичної думки.

У своїх дослідженнях Г. П. Півторак обґрунтував цілісну теорію походження української та інших східнослов’янських мов. Він співавтор і співредактор семитомного «Етимологічного словника української мови» – унікального видання, що на широкому слов’янському та індоєвропейському тлі висвітлює походження лексики української мови. Учений багато й плідно вивчає українсько-білоруські мовні та літературні зв’язки. Високим методичним рівнем відзначається його підручник для вишів «Білоруська мова». Справжнім культурним мостом між нашими народами став академічний «Білорусько-український словник», укладений разом з О. І. Скопненком.

На урочистому засіданні вченої ради Григорія Петровича привітали колеги з Інституту мовознавства ім. О. О. Потебні, Президії НАН України, Відділення літератури, мови та мистецтвознавства НАН України, мовознавчих кафедр Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка, Національного університету «Києво-Могилянська академія». Мовознавча громадськість щиро поздоровила Григорія Петровича зі славним ювілеєм, побажала йому міцного здоров’я, творчого довголіття, нових звершень на благо нашої мови та всієї української культури.